AKTUELNO

On je rekao da je Srbija preduzela značajne korake ka svom cilju.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han ocenio je da je Srbija preduzela značajne korake ka svom strateškom cilju - članstvu u Evropskoj uniji, otvorivši četiri veoma važna poglavlja, dodajući da jačanje vladavine prava ostaje glavni izazov. - Sad treba da se kreće odlučno, ne samo u različitim poglavljima, već i u oblasti vladavine prava i u normalizaciji odnosa sa Kosovom - rekao je Han u intervjuu za "Večernje novosti". On je rekao da treba iskoristiti trenutni pozitivni zamah i izrazio nadu da će se članice EU složiti da se otvore nova poglavlja još ove godine.

Glavni izazovi za Srbiju ostaju jačanje vladavine prava, uključujući i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, rekao je Han i dodao da će Srbija morati da usvoji nove zakone i ojača rad institucija, a da će EK i članice EU pažljivo pratiti napore Srbije, uglavnom kroz realizaciju akcionih planova za poglavlja 23 i 24.

Na pitanje da li će potpuno priznanje Kosova biti cena ulaska Srbije u EU Han odgovara da napredak Srbije u pregovorima o pristupanju mora da bude paralelan sa napretkom Srbije u vladavini prava i normalizacijom odnosa sa Kosovom. - Nema ničeg novog u vezi s tim: to je jasno istaknuto u pregovaračkom okviru koji ne pominje priznavanje Kosova, već govori o postepenoj, sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između dve strane - rekao je on. Han je ocenio da je sporazum o telekomunikacijama važan napredak koji može da doprinese poboljšanju života ljudi i normalizaciji odnosa sa Kosovom.

- Sad je važno da obe strane ubrzaju rad na drugim poljima, posebno kad je reč o Zajednici srpskih opština i energetici - naglasio je evropski komesar.

J. Stanković

#EU

#Johanes Han

#Srbija

'